Vědci z CPS vyvíjejí hydrogely regenerující měkké tkáně

Projekt M.Era.Net-"INJECT-BIO" (referenční číslo: projekt 7113) „Bioactive injectable hydrogels for soft tissue regeneration after reconstructive maxillofacial surgery“ (Bioaktivní injekční hydrogely pro regeneraci měkkých tkání po rekonstrukční čelistní chirurgii) (https://starfos.tacr.cz/en/project/TH71020005) byl na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně zahájen dne 1. dubna 2020 a bude dokončen 30. září 2023.
Na projektu s názvem „INJECT-BIO“ se jako partneři podílejí Technická univerzita v Rize v Lotyšsku (koordinátor), Univerzita Marmara v Turecku, Izraelský Institut Technologie Technion z Izraele a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (Česká republika). Celkovým cílem projektu INJECT-BIO je navrhnout, vyvinout a in vitro plně charakterizovat nový injekčně aplikovatelný in situ zesíťovaný hydrogel pro regeneraci měkkých tkání při rekonstrukčních operacích, který současně zajišťuje lokoregionální uvolňování bioaktivních molekul, jako např. inzulínu podobný růstový faktor 1 (IGF-1) a výtažky z Cannabis sativa, popřípadě syntetický kanabidiol (CBD), zlepšující vedlejší účinky vyvolané chemoterapií a podporující proliferaci buněk v lůžku rány. V rámci projektu INJECT-BIO bude turecká výzkumná skupina syntetizovat hydrogely na bázi levanu (WP1) a tým CPS (UTB) z České republiky bude syntetizovat fyzikálně příčně vázané hydrogely z bakteriální celulózy (WP2).
Oba systémy budou porovnány s cílem získat nejlepší základní materiál pro regeneraci měkkých tkání. Lotyšský tým vyvine lipozomální systém pro doručování dvou bioaktivních látek IGF-1 a extraktu z konopí a kompletní charakterizaci systémů pro doručování nano-léčiv (velikost, distribuce velikosti, morfologie, nanostruktura)(WP3); a hodnocení jejich interakce s buňkami provede Izrael (WP4). Izraelský tým z Technionu bude vůbec poprvé zkoumat vliv biomateriálů bez aktivních látek a s aktivními látkami na polarizaci krysích a lidských Mf, které se podílejí na procesu regenerace tkání (WP5). Koordinátor projektu a partneři pravidelně organizují schůzky, na kterých se informuje o postupu prací (WP1-WP2, W3-W5) v projektu Inject Bio. Vzhledem k pandemické situaci Covid-19 se setkání až do 5. schůzky uskutečňovala přes internet. 6. projektové setkání (1. offline) se konalo v červnu 2022 v Lotyšsku.
Bylo zde rozhodnuto, že další setkání (tj. 7.) se uskuteční na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v České republice ve dnech 3. – 4. listopadu 2022. Bylo nám potěšením uspořádat toto mezinárodní a multidisciplinární setkání projektu INJECT-BIO v prostorách Centra polymerních systémů (budova U17, dne 3. listopadu 2022) a Univerzitního institutu (budova U11, dne 4. listopadu 2022) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v České republice. Na důkaz úspěšného setkání v rámci projektu přikládáme několik fotografií.


Kontakty

Vedení
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Copyright 2017 © Centrum polymerních systémů. Všechna práva vyhrazena
Dodavatel webu: Digitální #agentura Weboo